Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rejim Halep’te kuşatılmış bölgeye girmeye hazırlanıyor

Halep'te kuşatılmış bölgelerden devam eden tahliyelerde sona doğru yaklaşılırken, rejim ordusu muhaliflere hızlı bir şekilde bölgeden ayrılması için çağrı yaptı, kuşatma altında tuttuğu bölgeye bugün içinde gireceğini duyurdu.



Hizbullah Askeri Medya Servisi, Suriye ordusunun Halep’te kalan silahlı muhaliflerin hızlı bir ÅŸekilde çıkması için çaÄŸrı yaptığını duyurdu ve ordunun Salı günü kente gireceÄŸini açıkladı.

Tahliyeler tamamlanmak üzere

Halep’in batı kırsalında tahliye edilenlerin boÅŸaltıldığı noktada bulunan Al Jazeera muhabiri Milad Fadl, sivillerin tamamına yakının tahliyesinin tamamlandığını söyledi, silahlı muhaliflerin tahliyesinin ise baÅŸlamak üzere olduÄŸunu belirtti. Fadl, birkaç saat içinde Halep’ten tüm tahliyelerin tamamlanmış olabileceÄŸini ifade etti.

Tahliye ekiplerinin dinlenmesi amacıyla Pazartesi gece saatlerinde durdurulan sivil tahliyesi bugün yeniden başlatılmıştı. Sivilleri taşıyan bir konvoy kuşatılmış bölgelerden Batı Halep kırsalına ulaşmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada tahliye edilenlerinin sayısının 37 bin 500 kişiye ulaştığını belirtti. Çavuşoğlu, tahliye sürecinin Çarşamba günü tamamlanmasının planlandığını ifade etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne göre ise tahliye edilenlerin sayısı 25 bin. Tahliyelerin başladığı geçen Perşembe günü 10 bin kişinin kentten çıktığını hatırlatan örgüt, Pazartesi günü 15 bin kişinin tahliyesinin gerçekleştiğini duyurdu.

Güvenlik Konseyi’nde gerçekleÅŸen oylama sonucunda Halep’te BM gözlemcilerinin konuÅŸlandırılmasına karar verilmesinden sonra BM, Suriye hükümetinin 20 BM çalışanının Åžam’dan Halep’e sevk edilmesine onay verdiÄŸini açıkladı.

BM'nin Cenevre’deki Sözcüsü Jens Laerke, yeni görevlilerle birlikte, Halep’te çalışan uluslararası personel sayısının 3 katına çıkacağını belirtti. Sözcüye göre, bu personelin görevi tahliyeleri izlemek ve incelemek olacak.

Fua ve Kefreya ile Madaya ve Zebadani'den tahliyeler olacak

İdlib kentinin kırsalında muhalifler tarafından kuşatılan rejim yanlısı Şiilerin olduğu Fua ve Kefreya köylerinden de eş zamanlı olarak tahliyeler gerçekleşmişti. Pazartesi günü bir kısmı gerçekleşen Fua ve Kefreya tahliyeleri bugün de devam edecek. Halep'in tahliyesinin tamamlanmasından sonra Şam'ın kırsalında rejimin ve Hizbullah'ın kuşatması altında iki köyden de tahliyeler bekleniyor.

 


Fua ve Kefreya'dan tahliye edilenler Halep'te rejimin denetimindeki bölgelere getirildi.
 
[[FotoÄŸraf: Reuters]]

İran yanlısı güçlerin tahliyeleri engellemesinden sonra Türkiye ve Rusya'nın da arabuluculuğunda varılan yeni anlaşma göre, Halep'teki sivil ve muhaliflerin tahliyesi ile eş zamanlı olarak rejim yanlısı Fua ve Kefreya'dan da 4 bin, Şam'ın batı kırsalında Hizbullah'ın kuşatmasının altında olan iki muhalif köy olan Madaya ve Zebadani'den ise bin 500 kişinin tahliyesi konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Fua ve Kefreya'dan çıkarılanlar, Halep'teki rejimimn bölgelerine getirilirken, Madaya ve Zebadani'den çıkacaklar Hama'da muhaliflerin denetimindeki bölgelere bırakılarak son varış noktası İdlib'e kadar getirilecekler.

 

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.